mám pár oblíbených receptů...
recepty jsou velice rychlé,za necelou hodinu máte hotovo :)
-----------------
MÍŠA ŘEZY
suroviny na piškot -
- 25 dkg polohrubé mouky + prdopeč
- 15 dkg cukr krystal + vanilkový cukr
- 4 celé vejce
- 8 lžic horké vody
- špetka soli
- 1 dcl oleje
-------------------------------
Do mísy dáme 4 celá vejce,cukr,vanilkový cukr a 8 lžic horké vody.
Vše vyšleháme ručním šlehačem tak,až pěna zbělá ( asi 6 minut ) poté přidáme
polohrubou mouku s práškem do pečiva + olej a jemně vše zašleháme ( obrátky 1 ) Kdyby pěna s moukou spadla,tak to je špatně.
Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané ( může být hrubá mouka a nebo kokos ) formy,pekáče s vyššími hranami. Já vymazávám Herou.
Pečeme při 200°C asi 10 minut. Zda je těsto upečené,vyzkoušíme špejlí. A pozná se to taky podle toho,že se těsto začne odchlipovat od okrajů pekáče a jako by trochu spadne a zrůžoví.
Já mám horkovzduch a tak mě se vše peče rychleji. Piškot se musí péct rychle aby nebyl pak
suchý,proto se dává na 200°C do předehřáté trouby.
Poté si připravíme krém -
- 2 - 4 tvarohy plnotučné
- 20 dkg cukr krupice + vanilkový cukr
- 1.celé máslo a nebo Zlatá Hana
- citon.kůra
-------------------------------
Do mísy dáme všechny tvarohy, cukr,máslo ( to musí být povolené) a vyšleháme.
Krém natřeme na vychladlý piškot a polejeme čokoládou.
Čokoládu si dáme rozpustit do kastrolku,který máme nad dalším kastrolem s horkou vodou a
přidáme k němu 150 gramů másla. Vše vymícháme do hladka a nalijeme na tvarohový krém.
Hotové Míša řezy dáme ztuhnout do lednice.
Piškot je univerzální,hodí se na dorty,řezy...
málem jsem řez nestačila ani vyfotit..pomalu mi ho celý snědly :)
MARGOT ŘEZY
piškot -
- 25 dkg polohrubé mouky + prdopeč
- 15 dkg cukr krystal + vanilkový cukr
- 4 celé vejce
- 8 lžic horké vody
- špetka soli
- 1 dcl oleje
krém -
- vanilkový puding
- cukr + vanilkový
- mléko podle návodu
1. kelímek zakysané smetany + vanilkový cukr
1 Margotka
---------------------------------------
Těsto na piškot vyšleháme ,viz první recept.Vylijeme do vysypaného vyššího plechu a navrch piškotu nalejeme uvařený puding. Pečeme asi 25 minut při 180°C a napovrch vychladlého piškotu natřeme ještě zakysanou smetanu s cukrem.
Nakonec ještě nastrouháme Margotku,kterou jsme si nechali v lednici ztuhnout.
Kdo má rád tmavé ,může dát čokoládový puding..
jiný typ řezů
CITRÓNOVÁ BABETA
Udělat piškot podle prvního návodu a přidat do těsta 1 celý bio citrón s kůrou.
Pečeme při 180°C asi tak 25 minut ,to když se těsto dá do vyšší formy.
Na plechu se piškot peče při 200°C asi tak 10 minut.
A navrch můžeme udělat polevu s citronové šťávy a mletého cukru,vyšleháme do tuha a polijeme piškot.Dáme ztuhnout do lednice.
jiný typ
KIWI ŘEZY
Piškot udělat podle prvního návodu.
Krém-
- šlehačka 30%
- zakysaná smetana 2 kelímky
- 2. cukry vanilkové
Šlehačku ušlehat a do ní přimíchat zakysanky s cukrem.
Na vychladlý piškot natřít krém ze šlehačky.
Navrch poklást kiwi nakrájené na plátky a zalít buď želatinou od Oetkra a nebo udělat -
0,5 l vody
2 vanilkové pudinky
100g cukru,
2 kiwi prášky
Vše uvařit jako puding. Nalít na ovoce a hned dát do lednice schladit.
HRABĚNČINY ŘEZY
- 250g. HRUBÉ MOUKY
- 250g. HLADKÉ MOUKY
- 200g. MLETÉHO CUKRU
- 1 VANILKOVÝ CUKR
- 2 CELÉ VEJCE
- 250g. Zlatá Hana
- citónová kůra z Bio citronu
1 Kg. jablek + vanikový cukr + skořice.
-----------------------------------------
Všechny suroviny smícháme dohromady až nám vznikne trochu lepivé těsto.Menší čtvrtinu dáme do sáčku a do lednice schladit,aby se těsto pak dalo strouhat. Těsto se namačká na nevymazaný plech.
Okrájíme si jablka ,nastrouháme je a rozprostřeme po celém obvodě plechu.Pak na dochucení dát Vanilkový cukr a skořici + citronovou kůru.
Z lednice vyndat vychlazené těsto a nastrouhat ho na hrubém struhadle na jablka.
Pečeme při 180°C asi 25 minut. Já peču tak 21 minut s vrtulí :)
Někdo ještě dává nasekané ořechy + bílkovou pěnu.Já ne,poněvadž mám alergii na ořechy :(
nachystané řezy na pečení
upečené řezy
PIŠKOT SE ŠLEHAČKOU A ZAKYS.SMETANOU
- 1 ŠLEHAČKA 33%
- 1 VELKÁ ZAKYSANÁ SMETANA 15%
- 2 VANILKOVÉ CUKRY bio a nebo kupované
- KRUPICE CUKR
- 1.Margotka + hořká čokoláda
-------------------------------------
UPÉCT KLASICKÝ PIŠKOT ( RECEPT NAHOŘE ) nechat vychladit.
Vyšlehat 1 šlehačku s vanilkovým cukrem.
Vyšlehat 1 zakysanou smetanu s vanilinovým cukrem,přidat šlehačku ,opatrně zamíchat.
Natřít piškot a napovrch nastrouhat Margotku a hořkou čokoládu
Aby se dobře strouhali,nechat chvíli v lednici.
No a pak vše ještě na chvíli šoupnout do lednice ...
upečený piškot hotový řez
zajímavý recept na
VĚTRNÍK NA PLECH
vše ve videu-
další z oblíbených receptů
JABLEČNÝ KOLÁČ
návod ve videu -
odkazy -
https://senzacni-dorty.webnode.cz/recepty/